STARTAP INVESTITSIYA SHARTNOMALARINING TURLARI VA ULARNING HUQUQIY XUSUSIYATLARI - Ismoilova Munira Farhod qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada xalqaro venchur moliyalashtirish amaliyotida keng qo‘llaniladigan startap investitsiya shartnomalarining (jumladan, “SAFE” hamda “Convertible Note”) yuridik tabiati qiyosiy-huquqiy jihatdan tahlil qilingan. Dastlabki bosqichdagi investitsiya vositalarining O‘zbekiston Respublikasi fuqarolik qonunchiligidagi shartli bitimlar va dastlabki shartnoma institutlariga nazariy munosabati ochib berilgan. Shuningdek, tadqiqot doirasida navbatdagi institutsional moliyalashtirish bosqichlari (“baholangan raund”), unda qo‘llaniladigan imtiyozli korporativ huquqlar hamda ularni milliy huquq doirasida Mas’uliyati cheklangan jamiyat (MCHJ) shaklida qo‘llash imkoniyatlari o‘rganilgan. Bitimni rasmiylashtirish hujjatlarining (“Term Sheet”, “SPA”, “SHA”) korporativ boshqaruvdagi o‘rni yoritilib, xalqaro sarmoyalarni jalb etishning nazariy-huquqiy mexanizmlari tizimlashtirilgan.