MAKTABGACHA TA’LIM JARAYONIDA TRIZ TEXNOLOGIYASI VA O‘YIN FAOLIYATINI INTEGRATSIYALASH ORQALI BOLALARDA IJODIY VA MANTIQIY TAFAKKURNI RIVOJLANTIRISH SAMARADORLIGI - ABDULLAYEVA GULNORA ALISHER QIZI (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA Ushbu tadqiqotda maktabgacha ta’lim jarayonida TRIZ texnologiyasi va o‘yin faoliyatini integratsiyalash orqali bolalarda ijodiy va mantiqiy tafakkurni rivojlantirish samaradorligi o‘rganiladi. Zamonaviy pedagogik yondashuvlarda TRIZ (ixtirochilik masalalarini yechish nazariyasi) bolalarning muammoli vaziyatlarni tahlil qilish, alternativ yechimlar topish va ijodiy fikrlash qobiliyatini rivojlantirishda muhim vosita sifatida qaraladi. O‘yin faoliyati esa maktabgacha yoshdagi bolalarning tabiiy ehtiyojiga mos kelib, ta’lim jarayonini qiziqarli va faol shaklda tashkil etishga imkon beradi. Ushbu ikki yondashuvni integratsiyalash bolalarda mantiqiy tafakkur, ijodiy tasavvur va mustaqil qaror qabul qilish ko‘nikmalarini samarali rivojlantiradi. Tadqiqot natijalari ushbu metodikaning ta’lim samaradorligini oshirishda yuqori natija berishini ko‘rsatadi.