O‘QUVCHILARNING O‘QISH SAVODXONLIGI DARSLARIDA NUTQIY KOMPETENSIYALARINI TAKOMILLASHTIRISH (4-SINFLAR MISOLIDA) - Usmonjonova Mahliyo Xayrullo qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA Ushbu maqolada boshlang‘ich ta’limning 4-sinf o‘quvchilarida o‘qish savodxonligi darslarida nutqiy kompetensiyalarni takomillashtirish metodikasi ilmiy- nazariy va amaliy jihatdan tahlil etilgan. Maqolada nutqiy kompetensiyaning tarkibiy qismlari, ularni rivojlantirish omillari hamda zamonaviy ta’lim metodlari bilan uyg‘unlashtirilgan interfaol yondashuvlar ko‘rib chiqilgan. O‘qish savodxonligi kontseptsiyasining xalqaro standarti (PISA, PIRLS) asosida 4-sinf o‘quvchilariga mo‘ljallangan metodologik tizim ishlab chiqilgan. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatdiki, matn bilan ishlashning kommunikativ, kognitiv va lingvistik jihatlarini birlashtiradigan kompleks metodlar qo‘llanilganda nutqiy kompetensiyani rivojlantirish samaradorligi sezilarli darajada oshadi. Maqola o‘qituvchilar, metodistlar va ta’lim sohasidagi tadqiqotchilar uchun amaliy ahamiyat kasb etadi.