PEDAGOGIKADA ART-TERAPIYA: TASVIRIY SAN’AT VA LOY QONUNIYATLARI ORQALI O‘QUVCHILARNING DARSDAGI STRESSINI KAMAYTIRISH - Abdumuratova Gulsara Mardanovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada zamonaviy ta’lim tizimida o‘quvchilar duch kelayotgan psixologik zo‘riqishlar, dars jarayonidagi stress va charchoqni kamaytirishda art-terapiyaning o‘rni va ahamiyati yoritilgan. Tadqiqotda tasviriy san’at elementlari va loy bilan ishlash (plastika) qonuniyatlarining o‘quvchi sensor tizimi hamda emotsional holatiga ta’siri eksperimental va nazariy jihatdan tahlil qilingan. Art-terapiya darslarini an’anaviy pedagogik jarayonga integratsiya qilish modeli taklif etilgan bo‘lib, u dars samaradorligini oshirish va o‘quvchilarning psixofizik salomatligini muhofaza qilishga xizmat qiladi. O‘tkazilgan tadqiqot natijalari art-terapevtik metodlarning maktab stressini 34% gacha kamaytirishini ko‘rsatdi.