MTTLARDA ELEMENTAR MATEMATIKA FAOLIYATIDA MIQDOR VA KATTALIK TUSHUNCHALARINI SHAKLLANTIRISH - DILDORA FARXODOVA SHERZOD QIZI (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA Ushbu ishda maktabgacha ta’lim tashkilotlarida (MTT) elementar matematika faoliyati jarayonida bolalarda miqdor va kattalik tushunchalarini shakllantirish masalasi yoritiladi. Miqdor va kattalik tushunchalari maktabgacha yoshdagi bolalarning matematik tasavvurlarini rivojlantirishda asosiy tayanch kategoriyalar hisoblanadi. Tadqiqotda bolalarda “katta-kichik”, “uzun-qisqa”, “og‘ir-yengil”, “ko‘p- kam” kabi nisbiy matematik tushunchalarni shakllantirishning psixologik-pedagogik asoslari tahlil qilinadi. Shuningdek, amaliy faoliyat, o‘lchash jarayonlari, didaktik o‘yinlar va vizual modellashtirish orqali miqdoriy tasavvurlarni rivojlantirishning samarali usullari ko‘rib chiqiladi. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, elementar matematika faoliyatida innovatsion yondashuvlardan foydalanish bolalarda miqdor va kattalik tushunchalarini tez va barqaror shakllantirishga xizmat qiladi.