MTTLARDA ELEMENTAR MATEMATIKA FAOLIYATIDA FAZODA MOʻLJASH OLISH TUSHUNCHALARINI SHAKLLANTIRISH - DILDORA FARXODOVA SHERZOD QIZI (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA Ushbu ishda maktabgacha ta’lim tashkilotlarida (MTT) elementar matematika faoliyati jarayonida bolalarda fazoda mo‘ljal olish tushunchalarini shakllantirish masalasi yoritiladi. Fazoviy tasavvurlar maktabgacha yoshdagi bolalarning kognitiv rivojlanishida muhim o‘rin tutib, ular orqali “chap–o‘ng”, “oldinda–orqada”, “yuqorida–pastda” kabi fazoviy munosabatlarni anglash ko‘nikmalari shakllanadi. Tadqiqotda fazoviy orientatsiyani rivojlantirishga xizmat qiluvchi zamonaviy pedagogik yondashuvlar, didaktik o‘yinlar, vizual modellashtirish va amaliy faoliyat turlari tahlil qilinadi. Shuningdek, bolalarda fazoda mo‘ljal olishni bosqichma-bosqich rivojlantirishning psixologik-pedagogik asoslari ko‘rib chiqiladi. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, elementar matematika faoliyatida innovatsion metodlardan foydalanish bolalarning fazoviy tasavvurlarini samarali shakllantirishga xizmat qiladi.