MTTLARDA ELEMENTAR MATEMATIKA FAOLIYATIDA VAQT TUSHUNCHASI RIVOJLANTIRISH - DILDORA FARXODOVA SHERZOD QIZI (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA Ushbu ishda maktabgacha ta’lim tashkilotlarida (MTTLarda) elementar matematika faoliyati jarayonida bolalarda vaqt tushunchasini rivojlantirish masalasi yoritiladi. Vaqt tushunchasi bolalarning kognitiv rivojlanishida muhim o‘rin tutib, ular tomonidan kun tartibi, hafta kunlari, fasllar va vaqt oralig‘ini anglash ko‘nikmalarini shakllantirishga xizmat qiladi. Tadqiqotda zamonaviy pedagogik yondashuvlar asosida vaqtni o‘rgatishning samarali metodlari, didaktik o‘yinlar, vizual vositalar va amaliy mashg‘ulotlardan foydalanish imkoniyatlari tahlil qilinadi. Shuningdek, bolalarda vaqtni idrok etish jarayonini bosqichma-bosqich rivojlantirishning psixologik- pedagogik asoslari ko‘rib chiqiladi. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, elementar matematika faoliyatida innovatsion metodlardan foydalanish bolalarning vaqt tushunchasini tez va samarali shakllantirishga yordam beradi.