NAVOIY VILOYATIDA EKOTURIZM HOLATI VA ISTIQBOLLARI - Xamrayev Bekzod; Alimova Sh.O (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada Navoiy viloyatida ekoturizmni rivojlantirishning bugungi holati ko‘rib chiqiladi, uning tabiiy, geografik va ekologik imkoniyatlariga e’tibor qaratiladi. Viloyatning xilma-xil landshaftlari, jumladan, cho‘l ekotizimlari, tog‘ oldi zonalari, muhofaza etiladigan tabiiy hududlar, noyob o‘simlik va hayvonot dunyosi ekoturizmni rivojlantirish uchun qulay shart-sharoit yaratadi. Tadqiqotda ekoturizmning o‘sishiga ta’sir etuvchi asosiy omillar, masalan, infratuzilmaning mavjudligi, foydalanish imkoniyati, atrof-muhitni boshqarish va mahalliy hamjamiyatning ishtiroki tahlil qilingan. Shuningdek, Navoiy viloyatida ekoturizmni samarali rivojlantirishga to‘sqinlik qilayotgan mavjud muammolar, jumladan, turizm xizmatlarining yetarli emasligi, investitsiyalarning cheklanganligi, ekologik xavflar aniqlangan. Maqolada har tomonlama tahlil qilish asosida barqaror ekoturizmni rivojlantirish, turizm infratuzilmasini yaxshilash, tabiiy resurslarni asrab-avaylash, mahalliy aholi uchun ijtimoiy-iqtisodiy imtiyozlarni oshirishga qaratilgan strategik yo‘nalishlar va amaliy chora-tadbirlar taklif etilgan. Ushbu tadqiqot natijalari ekologik jihatdan mas’uliyatli turizmni rivojlantirish va mintaqaning tabiiy va rekreatsion salohiyatidan samarali foydalanishga yordam beradi.