MEHROBDAN CHAYON DAGI RA’NO VA “CHOLIQUSHI”DAGI FERIDE OBRAZLARINING TIPOLOGIK TALQINI - Gulmirzayeva Shaxloxon Alisher qizi,; Yakubov Islomjon Axmedjanovich (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada Abdulla Qodiriyning “Mehrobdan chayon” hamda Rashot Nuri Guntekinning “Choliqushi” romanlaridagi Ra’no va Feride obrazlari qiyosiy-tipologik yondashuv asosida tahlil etiladi. Asarlar yaratilgan tarixiy- ijtimoiy kontekst fonida “o‘tish davri ayoli” fenomeni ochib beriladi. Ra’no va Feridening xarakter xususiyatlari, ruhiy olami, erkak qahramonlar (Anvar va Kamron) bilan munosabatlari, muhabbat, or-nomus va ichki erkinlikka munosabati solishtiriladi. Patriarxal jamiyat sharoitida ayolning ichki va tashqi erkinlikka intilishi, uning fojeaviy yoki nisbatan optimistik yakun topishi romanning kompozitsion va tasviriy yechimlari bilan bog‘liq holda talqin qilinadi. Tadqiqot natijasida Ra’no va Feride obrazlari turkiy romanchilikda “yangi ayol” tipining ikki bosqichli badiiy modeli sifatida namoyon bo‘lishi isbotlanadi.