MATEMATIK MODELLASHTIRISH VA UNING AMALIYOTDAGI AHAMIYATI - Odina Odiljonova (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada matematik modellashtirish tushunchasi va uning maqsadlari batafsil ochib berilgan. Zamonaviy fan va xo‘jalik amaliyotida matematik modellashtirishning o‘rni tahlil qilinib, qo‘llash bosqichlari, tamoyillari va yo‘nalishlari ko‘rib chiqiladi. Turli sohalarda, jumladan, iqtisodiyot, qishloq xo‘jaligi, ekologiya va boshqa sohalarda boshqaruv qarorlarini optimallashtirishda matematik modellarning ahamiyatiga alohida e’tibor qaratilmoqda. O‘zbekiston Respublikasida prognozlash sifatini oshirish, resurslardan foydalanish samaradorligini ta’minlash va innovatsion rivojlanish uchun matematik modellashtirishning ahamiyati muhokama qilinadi. Modellarni real amaliyotda qo‘llashga oid misollar keltirilgan. Ish oxirida ushbu yo‘nalishni fan va amaliyotda rivojlantirish istiqbollari haqida xulosalar chiqariladi.