SHAFTOLI PAYVANDTAGLARI GF677, GARNEM, YOVVOYI DANAK, YANGI SHAFTOLI BOG’LARINI TASHKIL ETISHDA PAYVANDTAGLARNING AHAMIYATI - Ashurov Feruz Nizomovich (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolada shaftoli bog‘larini barpo etishda qo‘llaniladigan asosiy payvandtag turlari — GF677, GARNEM va yovvoyi danakning biologik va agronomik xususiyatlari tahlil qilingan. Har bir payvandtagning iqlim va tuproq sharoitiga moslashuvchanligi, o‘sish kuchi, hosildorlikka ta’siri hamda kasalliklarga chidamliligi yoritilgan. Tadqiqotlar shuni ko‘rsatadiki, to‘g‘ri tanlangan payvandtag nafaqat niholning ildiz tizimini kuchaytiradi, balki bog‘ning uzoq muddatli rentabelligini ham ta’minlaydi. Yangi shaftoli bog‘larini tashkil etishda agrotexnik va seleksiya yondashuvlari asosida payvandtag tanlashning dolzarbligi asoslab berilgan.