HUDUDIY INVESTITSION RIVOJLANISHNI BAHOLASHNING ZAMONAVIY YONDASHUVLARI - L.N.Jiyanov (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: ushbu maqolada hududiy investitsion rivojlanishni baholashning zamonaviy yondashuvlari O‘zbekiston misolida tahlil qilingan. Tadqiqotda investitsion faollik, investitsion salohiyat va investitsion risklarni aniqlashda qo‘llaniladigan ko‘rsatkichlar, integral indekslar va ko‘p mezonli baholash usullarining ilmiy mohiyati ochib berilgan. AHP usuli asosida iqtisodiy, ijtimoiy, ekologik va institutsional mezonlarning ustuvorligi aniqlanishi hududiy investitsion tahlilning samarali vositasi sifatida asoslab berilgan. Hududiy rivojlanishni baholashda normallashtirish va qiyosiy tahlil mexanizmlarining ahamiyati ko‘rsatib o‘tilgan. Maqola yakunida hududiy investitsion siyosatni takomillashtirish, boshqaruv qarorlarining sifatini oshirish va barqaror iqtisodiy rivojlanish strategiyalarini ishlab chiqish bo‘yicha xulosalar shakllantirilgan.