ABIOTIK OMILLARNING ARPA VA MAXSAR GENOTIPLARIDA ANTIOKSIDANT FERMENTLAR FAOLLIGIGA TA’SIRI - Abduraxmonov S. M; Kuliev T. X; Jumanov O‘. T (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Mazkur tezisda arpa (Hordeum L.) va maxsar (Carthamus tinctorius L.) genotiplarida superoksiddismutaza (SOD), katalaza (KAT) va malon dialdegid (MDA) miqdorlarining tuproq sho‘rlanishi hamda vegetasiya davridagi haroratga javobi yoritildi. Tadqiqot natijalari abiotik omillar, xususan sovuq havo va sho‘rlangan tuproq antioksidant himoya tizimini faollashtirishini ko‘rsatdi. Arpa genotiplari sovuqqa nisbatan, maxsar genotiplari esa tuz stressiga nisbatan sezgirroq reaksiyani namoyon qildi. Olingan ma’lumotlar genotip va muhit o‘rtasidagi o‘zaro ta’sir o‘simliklarning stressga chidamliligini belgilashda muhim ekanini tasdiqlaydi.