TUPROQ TARKIBIDAN AJRATIB OLINGAN ZAMBURUG‘ IZOLYATINING MORFOLOGIK VA MIKROMORFOLOGIK XUSUSIYATIG KO’RA TRICHODERMA HARZIANUMGA O’XSHASHLIGI - Risbayev A.K; Raxmatova M.Q; Qo‘shiyev H.H (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA Mazkur tadqiqotda Jizzax viloyati Zomin tumani tuproqlaridan ajratib olingan zamburug‘ izolyatining morfologik va mikromorfologik xususiyatlari baholandi. Klassik mikologik usullar asosida 7 ta zamburug‘ koloniyasi ajratib olinib, ular orasidan yuqori o‘sish tezligiga ega izolyat tanlab olinib sof kulturaga o‘tkazildi. Olingan natijalarga ko‘ra, izolyat 25±2 °C sharoitda 72 soatda 68.5±1.5 mm diametrga yetib, o‘rtacha 0.95 mm/soat radial o‘sish tezligini namoyon etdi. Koloniya dastlab oq rangli bo‘lib, keyinchalik yashil sporulyatsiya hosil qildi. Mikroskopik tahlillar septali gifalar, shoxlangan konidioforlar va dumaloq konidiyalar mavjudligini ko‘rsatdi. Ushbu belgilar izolyatning Trichoderma harzianum turiga yaqinligini tasdiqlaydi. Izolyat biologik himoya vositasi sifatida istiqbolli hisoblanadi.