DAVRIY KOEFFITSIENTLI SHTURM-LIUVILL OPERATORLARINING KVADRATIK DASTASI UCHUN TESKARI SPEKTRAL MASALA - Rahimov Doston Inoyat og’li; Karimov Davlatyor Qurbonali og’li (TADQIQOTLAR, 2026)
Annatatsiya. Hozirgi kunda nochiziqli to‘lqinlar nazariyasidagi izlanishlar, jumladan, optik solitonlar telekomunikatsion texnologiyalar sohasida qo‘llanila boshladi. Bundan tashqari, fizik sistemalarga ta’sir etuvchi kuchlar faqat vaqtning ma’lum bir davri mobaynida chegaralangan bo‘ladi, shuning uchun haqiqiy modellar fazoviy o‘zgaruvchilar bo‘yicha davriy va deyarli davriy funksiyalar sinfidagi tenglamalarni o‘rganishga keltiriladi. Shu munosabat bilan davriy funksiyalar sinfida yuklangan nochiziqli modifitsirlangan Korteveg-de Friz tenglamasini o‘rganish maqsadli ilmiy tadqiqotlardan hisoblanadi. Bu paragrafda davriy koeffitsientli ShturmLiuvill operatorlarining kvadratik dastasi uchun qo`yilgan teskari spektral masalaga oid kerakli ma’lumotlarni keltramiz