O’ZBEK ADABIYOTIDA OBRAZ YARATISH TAMOYILLARI - Himmatova Iroda (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Mazkur maqolada o‘zbek adabiyotida obraz yaratish tamoyillari ilmiy-nazariy nuqtai nazardan tahlil etiladi. Adabiy obraz badiiy asarning markaziy elementi sifatida yozuvchi va shoirning ijodiy niyatini ifoda etuvchi vosita ekanligi asoslab beriladi. Tadqiqotda obraz yaratishda qo‘llaniladigan usullar — realistik va romantik tasvir, psixologik tahlil, badiiy detal, xarakter va tipiklashtirish, milliy mentalitetni ifodalash kabi tamoyillar chuqur o‘rganiladi. XX asr o‘zbek adabiyotidagi yirik namoyandalar — Abdulla Qodiriy, Oybek, Said Ahmad, Erkin Vohidov kabi ijodkorlar asarlaridagi obrazlarning yaratilish texnologiyasi tahlil qilinib, zamonaviy adabiy jarayonlarda obrazning semantik va estetik yuklamasi ochib beriladi. Shuningdek, mustaqillik davri adabiyotida inson shaxsiyatining chuqur psixologik tasvirini berish orqali yangi obraz tizimlari shakllanayotgani ilmiy asoslarda yoritiladi. Tadqiqot natijalari obraz yaratish tamoyillarining o‘zbek adabiy tafakkuridagi o‘rni va rivojlanish istiqbollarini belgilashga xizmat qiladi.