ERITROSITOPATIYALAR LABORATORIYA DIAGNOSTIKASINING ZAMONAVIY ASPEKTLARI - Joʻramurodov Oʻktam (TADQIQOTLAR, 2026)
Ushbu maqolada eritrositopatiyalar, jumladan, membranopatiyalar, enzimopatiyalar va gemoglobinopatiyalarning laboratoriya diagnostikasidagi zamonaviy yondashuvlar tahlil qilinadi. Irsiy sferotsitoz, G6PD fermenti tanqisligi va talassemiyalarni erta aniqlash muammolari koʻrib chiqilgan. Toʻliq qon tahlili eritrositlar koʻrsatkichlari (MCHC, RDW), eritrositlar osmotik chidamliligi testi, zamonaviy oqimli sitometriya usuliga asoslangan EMA-binding test, fermentativ kinetik tahlillar va yuqori samarali suyuqlik xromatografiyasining (HPLC) diagnostik ahamiyati qiyosiy oʻrganildi. Maqolada klinik tahlillar uchun zarur boʻlgan asosiy laboratoriya mos yozuvlar (reference) qiymatlari jadval koʻrinishida shakllantirilgan. Tadqiqot natijalari shuni koʻrsatadiki, zamonaviy skrining testlarini molekulyar- genetik (PCR, NGS) usullar bilan integratsiya qilish tashxisni 100% verifikasiya qilish imkonini beradi.