AYOL TAQDIRI TAROZIDA: ABDULLA QAHHORNING “SINCHALAK” VA “MAYIZ YEMAGAN XOTIN” ASARLARIDA GENDER TENGLIGI VA MEHNAT HUQUQI INDIKATORLARI - Mavlanova Aziza Isomiddin qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada Abdulla Qahhorning “Sinchalak” qissasi va “Mayiz yemagan xotin” hikoyasi misolida o‘zbek ayolining mehnat va oilaviy huquqlari masalasi tadqiq etiladi. Asarlarda tasvirlangan ikki qarama-qarshi obraz — ishlab chiqarishga jalb etilgan Saodat va to‘rt devor ichiga qamalgan nomsiz xotin — zamonaviy iqtisodiy nazariyalar (inson kapitali, ijtimoiy kapital, axborot assimetriyasi) hamda amaldagi qonunchilik normalari (O‘zbekiston Respublikasi Mehnat kodeksi, Oila kodeksi va “Xotin-qizlar va erkaklar uchun teng huquq hamda imkoniyatlar kafolatlari to‘g‘risida”gi Qonun) bilan integratsiya qilingan holda tahlil qilinadi. Tahlil natijasida ayollarning mehnat bozoridan chetlashtirilishi nafaqat ijtimoiy, balki ulkan iqtisodiy zarar ekanligi asoslab beriladi.