SUN’IY INTELLEKT ASOSIDA O’ZBEK TILIDAGI MATNLARNI AVTOMATIK TAHLIL QILISH VA QAYTA ISHLASH USULLARI - Bekchanov Hikmat Mansurbek oʻgʻli (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA Ushbu maqola sun’iy intellekt texnologiyalari yordamida o’zbek tilidagi matnlarni avtomatik tahlil qilish va qayta ishlash usullarini o’rganadi. Maqolada informatik lingvistika, tabiiy tilni qayta ishlash (NLP), tokenizatsiya, morfologik va sintaktik tahlil masalalari ko’rib chiqiladi. Shuningdek, ChatGPT va boshqa katta til modellarining o’zbek tiliga qo’llanilishi hamda kelajak istiqbollari atroflicha tahlil qilinadi. Tadqiqot o’zbek tilining agglutinativ xususiyatlaridan kelib chiqqan holda NLP tizimlarini loyihalashda yuzaga keladigan qiyinchiliklar va ularni bartaraf etish yo’llari haqida muhim xulosalar shakllantiradi.