MASHINA TARJIMASI TIZIMLARIDA OʻZBEK TILINING LINGVISTIK XUSUSIYATLARINI HISOBGA OLISH MASALALARI - Bekchanov Hikmat Mansurbek oʻgʻli (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA Ushbu maqolada mashina tarjimasi tizimlarida oʻzbek tilining lingvistik xususiyatlarini hisobga olish masalalari koʻrib chiqiladi. Oʻzbek tilining agglutinativ tuzilishi, murakkab morfologiyasi va sintaktik oʻziga xosliklari tarjima jarayonida qator qiyinchiliklar keltirib chiqaradi. Maqolada Google Translate, DeepL va boshqa zamonaviy tarjima tizimlarining oʻzbek tili bilan ishlash samaradorligi tahlil qilinadi. Shuningdek, neyron tarmoqlar asosidagi tarjima modellarining imkoniyatlari va tarjima sifatini oshirishga qaratilgan amaliy takliflar bayon etiladi.