UMUM TA’LIM MAKTABLARIDA O‘QUVCHILARNI KASB-HUNARGA YO‘NALTIRISH - Baratova Dilfuza Jovliyevna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada umum ta’lim maktablarida o‘quvchilarni kasb- hunarga yo‘naltirishning nazariy va amaliy jihatlari yoritilgan. Kasb tanlash jarayonining psixologik, pedagogik va ijtimoiy asoslari tahlil qilingan bo‘lib, o‘quvchilarning qiziqish va qobiliyatlarini aniqlash orqali ularni to‘g‘ri kasbga yo‘naltirish masalalari ko‘rib chiqilgan. Shuningdek, maktabda kasbga yo‘naltirish tizimi, o‘qituvchi va ota-onalarning roli, zamonaviy yondashuvlar hamda mavjud muammolar va ularni bartaraf etish yo‘llari yoritilgan. Tadqiqot natijalari o‘quvchilarning ongli kasb tanlashini shakllantirish va mehnat bozoriga mos malakali kadrlar tayyorlashda muhim ahamiyatga ega ekanligini ko‘rsatadi.