O’QUVCHILARDA EMOTSIONAL ZO‘RIQISH HOLATLARINI ANIQLASH VA KORREKSIYA QILISHNING INTERFAOL USULLARI - Kazakbaeva Gulziba Allamuratovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada o’quvchilarda emotsional zo‘riqish holatlarining yuzaga kelish sabablari, ularning psixologik xususiyatlari hamda aniqlash va korreksiya qilish usullari tahlil qilingan. Bolalik davrida uchraydigan stress, xavotir, qo‘rquv, hissiy beqarorlik va ruhiy zo‘riqishlarning bola shaxsiyati rivojlanishiga ko‘rsatadigan ta’siri yoritilgan. Shuningdek, emotsional zo‘riqish holatlarini erta aniqlashda psixologik kuzatish, suhbat, diagnostik metodikalar va psixologik testlarning ahamiyati ochib berilgan. Maqolada o’quvchilarning emotsional holatini me’yorlashtirish, psixologik salomatligini mustahkamlash va ijtimoiy moslashuvini yaxshilashga qaratilgan korreksion ishlarning samarali usullari, jumladan, o‘yin terapiyasi, art-terapiya, relaksatsiya mashqlari, muloqot treninglari hamda ota-onalar va pedagoglar bilan hamkorlikning ahamiyati yoritilgan.