OILAVIY (MAISHIY) ZO’RAVONLIK ZAMONAVIY JAMIYATNING IJTIMOIY MUOMMOSI SIFATIDA - Aslanbekova Dilobar Asqarovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqola oilaviy zo‘ravonlikning sabablarini murakkab ijtimoiy, madaniy, iqtisodiy va psixologik omillarning o‘zaro bog‘liq tizimlarini tadqiq qiladi. Olimalar ushbu zo‘ravonlik uzoq ildizlarga ega ijtimoiy-madaniy normalar hamda iqtisodiy shart-sharoitlarga bog‘liqligini aytib, sodda tushuntirishlarning yetarli emasligini ta’kidlaydi. O‘zbekiston jamiyatida patriarxal qadriyatlar va urf-odatlar o‘rni mustahkam bo‘lib, bu omillar oilaviy munosabatlarda ayollarning o‘rnini belgilashda ahamiyatli rol’ o‘ynaydi. Kambag‘allik va iishsizlik kabi iqtisodiy sharoitlar esa ioilaviy zo‘riqishlarni kuchaytirib, zo‘ravonlik xavfini kuchaytiradi. Agressiya va ruhiy salomatlikka oid muammolar kabi psixologik omillar ham zo‘ravonlikka olib kelishi mumkin.