O‘QUVCHILARDA XULQ-ATVOR MUAMMOLARINING OLDINI OLISHDA PSIXOLOGIK PROFILAKTIK ISHLARNING SAMARADORLIGI - Boynazarova Ra‘no Taniberdiyevna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada o‘quvchilar orasida uchraydigan xulq-atvor muammolarining kelib chiqish sabablari, ularning shaxs rivojlanishi va ta’lim jarayoniga ta’siri hamda ushbu muammolarning oldini olishda psixologik profilaktik ishlarning ahamiyati tahlil qilinadi. Shuningdek, maktab psixologi tomonidan amalga oshiriladigan profilaktik tadbirlar, o‘quvchilar, ota-onalar va pedagoglar bilan olib boriladigan hamkorlik ishlari hamda ijobiy psixologik muhitni shakllantirishning samarali usullari yoritilgan. Maqolada xulq-atvor buzilishlarini erta aniqlash, salbiy omillar ta’sirini kamaytirish va o‘quvchilarning ijtimoiy moslashuvini kuchaytirishga qaratilgan psixologik yondashuvlarning amaliy ahamiyati ochib berilgan. Tadqiqot natijalari psixologik profilaktika ishlarini tizimli tashkil etish o‘quvchilarning shaxsiy kamoloti, ijtimoiy faolligi va sog‘lom xulq-atvorini shakllantirishda muhim omil ekanligini ko‘rsatadi.