JALOLIDDIN RUMIY VA ALISHER NAVOIY ASARLARIDA NAY TIMSOLINING BADIIY-FALSAFIY TALQINI - Homitov Alibek Zoidovich (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolada Sharq tasavvufiy adabiyotida muhim ramzlardan biri hisoblangan nay timsolining badiiy-falsafiy mohiyati tahlil qilinadi. Xususan, Jaloliddin Rumiy “Ma’naviy masnaviy” va Alisher Navoiy “Lison ut-tayr” asarlarida nay obrazining talqini qiyosiy o‘rganiladi. Tadqiqotda nay timsolining ilohiy ishq, hijron, sog‘inch, visol va ruhiy kamolot bilan bog‘liq jihatlari ochib beriladi. Shuningdek, Rumiy ijodida nay inson ruhining iztirobli timsoli sifatida, Navoiyda esa ruhiy uyg‘otuvchi va ilohiy da’vat vositasi sifatida talqin etilishi ilmiy asosda yoritiladi.