SHUKUR XOLMIRZAYEVNING O‘ZBEKLAR HIKOYASIDAGI DIALEKTLAR - Qurbonova Ferangiz (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolada Shukur Xolmirzayevning “O‘zbeklar” hikoyasida qo‘llangan dialektal birliklar lingvistik va badiiy jihatdan tahlil qilinadi. Asarda uchraydigan dialektizmlar leksik, fonetik va sintaktik qatlamlar kesimida o‘rganilib, ularning nutqiy ifodadagi o‘rni aniqlanadi. Tadqiqot jarayonida yozuvchining xalq og‘zaki nutqiga xos unsurlardan mohirona foydalangani, bu orqali obrazlar tabiiyligi, milliy kolorit va badiiy tasvir kuchaytirilgani asoslab beriladi. Shuningdek, dialektal birliklarning matn mazmunini boyitish, qahramonlarning ijtimoiy kelib chiqishi va ruhiy holatini ochib berishdagi ahamiyati yoritiladi. Maqola natijalari badiiy matnlarda dialektlardan foydalanishning stilistik va pragmatik xususiyatlarini tushunishga xizmat qiladi.