O’ZBEK XALQ OLQISHLARI VA INGLIZ XALQ OLQISHLARI QIYOSIY TAQDQIQI - ABDURASHIDOVA DIYORAXON ABDUGOFUR QIZI (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada o’zbek xalq olqishlari va ingliz xalq olqishlarining lingvokurtologik xususiyatlari qiyosiy tahlil qiladi. Tadqiqotda oishlarning mazmuniy tuzilishi, milliy mentalitetdagi o’rni, qadriyat va urf-odatlarga bog’liqligi hamda nutq madaniyatidagi funksional vazifalari o’rganiladi. O’zbek va ingliz olqishlarida ezgulik, farovonlik, sog’lik tilash kabi umumiy ma’no birliklari mavjud bo’lsa-da, ularning shakl, tasvir va metaforalarda farqlanishi milliy dunyoqarash bilan bog’liq holda izohlanadi. Qiyosiy yondashuv ikki xalqning madaniy tafakkuri va til birliklarining o’zaro yaqin hamda farqli jihatlarini ochib beradi.