BULUTLI TEXNOLOGIYALARNING ZAMONAVIY AXBOROT TIZIMLARIDAGI O‘RNI VA ULARDAN FOYDALANISH IMKONIYATLARI - Topivoldiyeva Dilafruzxon Iqboljon qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA Mazkur maqolada zamonaviy axborot texnologiyalarining muhim yo‘nalishlaridan biri bo‘lgan bulutli texnologiyalar (Cloud Computing) ning rivojlanishi, ishlash tamoyillari, afzalliklari va mavjud muammolari ilmiy-nazariy jihatdan tahlil qilingan. Tadqiqotda bulutli texnologiyalarning ma’lumotlarni saqlash, qayta ishlash, uzatish va ulardan masofadan foydalanish imkoniyatlari yoritilgan. Shuningdek, ushbu texnologiyalarning ta’lim tizimi, biznes, sanoat va boshqa sohalardagi amaliy ahamiyati ko‘rib chiqilgan. Maqolada bulutli xizmatlarning asosiy modellari — SaaS (Software as a Service), PaaS (Platform as a Service) va IaaS (Infrastructure as a Service) haqida ma’lumotlar berilgan. Shu bilan birga, bulutli texnologiyalardan foydalanishda yuzaga keladigan axborot xavfsizligi, internetga bog‘liqlik va ma’lumotlarning maxfiyligini ta’minlash kabi muammolar ham tahlil qilingan. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, bulutli texnologiyalar raqamli transformatsiyaning muhim vositasi bo‘lib, zamonaviy ta’lim jarayonini takomillashtirish va axborot resurslaridan samarali foydalanish imkonini beradi.