NAVOIY VA ADABIYOT - Abdurahmonova Sarvinoz Nodirjon qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA Mazkur maqolada buyuk mutafakkir va so‘z san’atining yirik namoyandasi Alisher Navoiyning o‘zbek adabiyoti taraqqiyotidagi o‘rni ilmiy jihatdan tahlil qilinadi. Tadqiqotda Navoiy ijodining badiiy-estetik xususiyatlari, uning turkiy adabiyot rivojiga qo‘shgan hissasi, ona tilini rivojlantirishdagi xizmatlari hamda komil inson g‘oyasining mazmun-mohiyati yoritilgan. Shuningdek, shoir asarlarida ilgari surilgan insonparvarlik, adolat, ilm-ma’rifat va vatanparvarlik g‘oyalari tahlil qilinib, ularning bugungi kundagi ahamiyati ochib berilgan. Maqolada Navoiy merosining yosh avlod ma’naviy tarbiyasidagi o‘rni va ta’lim jarayonidagi pedagogik imkoniyatlari ham asoslab berilgan.