MUHANDISLIK MASALALARINI YECHISHDA TRIGONOMETRIK FUNKSIYALARNING ROLI - BEKMURODOVA NAFISA IZZATOVNA (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Ushbu maqolada muhandislik masalalarini yechishda trigonometrik funksiyalarning ahamiyati, ularning amaliy qo‘llanilishi hamda turli texnik sohalardagi o‘rni tahlil qilinadi. Trigonometrik funksiyalar matematikaning muhim bo‘limlaridan biri bo‘lib, ular burchaklar va tomonlar orasidagi bog‘lanishlarni ifodalash orqali murakkab hisob-kitoblarni soddalashtirishga xizmat qiladi. Zamonaviy muhandislikning deyarli barcha yo‘nalishlarida, jumladan, qurilish, elektrotexnika, mashinasozlik, geodeziya, arxitektura va axborot texnologiyalarida trigonometrik funksiyalardan keng foydalaniladi.Muhandislik faoliyatida obyektlarning o‘lchamlari, shakllari, joylashuvi va harakat parametrlarini aniqlash muhim vazifa hisoblanadi. Bunday masalalarni hal qilishda sinus, kosinus, tangens va kotangens funksiyalari asosiy matematik vosita sifatida qo‘llaniladi. Ayniqsa, balandlik va masofalarni aniqlash, kuchlarning tarkibiy qismlarini hisoblash, mexanik tizimlarning harakatini tahlil qilish hamda elektr signallarining xususiyatlarini o‘rganishda trigonometrik funksiyalar katta ahamiyat kasb etadi.Qurilish va arxitektura sohalarida binolar, ko‘priklar va boshqa inshootlarni loyihalash jarayonida burchaklar va masofalar o‘rtasidagi munosabatlarni aniqlash uchun trigonometrik hisoblashlardan foydalaniladi. Bu esa konstruksiyalarning mustahkamligi va xavfsizligini ta’minlashda muhim omil hisoblanadi. Shuningdek, geodezik o‘lchovlarda yer yuzasidagi nuqtalarning koordinatalarini aniqlash ham trigonometrik usullarga asoslanadi.