QORA VA RANGLI METALLAR - Yoriyeva Shahlo Husen qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Mazkur maqolada qora va rangli metallarning turlari, tarkibi, xossalari hamda sanoatdagi ahamiyati yoritilgan. Qora metallar tarkibida asosan temir elementi mavjud bo‘lib, ularga cho‘yan va po‘lat kiradi. Rangli metallar esa temirdan tashqari barcha metallardan tashkil topgan bo‘lib, mis, alyuminiy, rux, qalay, nikel va boshqa metallarni o‘z ichiga oladi. Maqolada ushbu metallarning fizik, kimyoviy va mexanik xususiyatlari, ularning ishlab chiqarish texnologiyalari hamda qurilish, mashinasozlik, energetika va boshqa tarmoqlardagi qo‘llanilish sohalari tahlil qilingan. Shuningdek, metallarning korroziyaga chidamliligi, mustahkamligi va iqtisodiy samaradorligi haqida ma’lumotlar berilgan. Qora va rangli metallarning zamonaviy sanoat rivojidagi o‘rni hamda ulardan oqilona foydalanishning ahamiyati yoritib berilgan.Bugungi kunda metallurgiya sanoati mamlakat iqtisodiyotining muhim tarmoqlaridan biri hisoblanadi. Metallarga bo‘lgan talabning ortib borishi yangi texnologiyalarni joriy etish va sifatli mahsulotlar ishlab chiqarishni talab etmoqda. Qora metallar yuqori mustahkamligi va nisbatan arzonligi bilan ajralib tursa, rangli metallar yengilligi, elektr va issiqlik o‘tkazuvchanligi hamda korroziyaga chidamliligi bilan muhim ahamiyat kasb etadi. Shu sababli ushbu metallarning xususiyatlarini chuqur o‘rganish va amaliyotda samarali qo‘llash dolzarb masalalardan biri hisoblanadi.