TERMINAL HOLATLARDA REANIMATSION CHORA TADBIRLAR - Isroilov Abduxamidxon Zarifxon oʻgʻli; Baxriddinov Husniddin Sarvar oʻgʻli; Turabov Izzat Axmedjonovich; Unaboyev J.O (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu ilmiy maqolada terminal holatlarda, xususan, klinik o‘lim bosqichida amalga oshiriladigan shoshilinch reanimatsion chora-tadbirlarning patofiziologik mexanizmlari va ularning samaradorligini oshirish masalalari tadqiq etilgan. Organizmning hayotiy funksiyalari so‘nayotgan davrda yurak-o‘pka reanimatsiyasining zamonaviy xalqaro standartlari, kompressiya va ventilyatsiya nisbatlarining o‘zaro muvozanati tahlil qilingan. Tadqiqot davomida terminal holat bosqichlari bo‘lmish preagoniya, agoniya va klinik o‘lim davrlarida kechadigan metabolik va neyrogizologik o‘zgarishlar patomorfologik jihatdan baholangan. Shuningdek, reanimatsiyadan keyingi davrda bosh miya po‘stlog‘ini ishemiya va reperfuziya shikastlanishlaridan himoya qilish, dori vositalaridan maqsadli foydalanish va reanimatsiyani to‘xtatishning tibbiy-etik mezonlari ilmiy jihatdan asoslab berilgan.