SUN’IY INTELLEKT TEXNOLOGIYALARINING GEOGRAFIK TADQIQOTLARDAGI O‘RNI - Qodirov Abdullа Ahmadovich (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada sun’iy intellekt texnologiyalarining zamonaviy geografik tadqiqotlardagi ahamiyati, geoaxborot tizimlari bilan integratsiyasi, katta hajmdagi fazoviy ma’lumotlarni qayta ishlash imkoniyatlari hamda tabiiy jarayonlarni prognozlashdagi samaradorligi tahlil qilingan. Tadqiqot davomida sun’iy intellekt algoritmlarining geografiyada qo‘llanilishi, xususan masofadan zondlash, iqlim modellashtirish, urbanizatsiya monitoringi va tabiiy ofatlarni oldindan bashorat qilishdagi amaliy natijalari o‘rganilgan. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, sun’iy intellekt texnologiyalari geografik tadqiqotlarning aniqligi, tezligi va prognozlash imkoniyatlarini sezilarli darajada oshirmoqda.