SUG‘ORMA DEHQONCHILIKDA MELIORATSIYANING O‘RNI VA AHAMIYATI - FOZILJONOV BAXODIR MUZAFFAR O`G`LI (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada sug‘orma dehqonchilik sharoitida melioratsiyaning o‘rni va ahamiyati keng yoritilgan. Unda melioratsiya tushunchasi, uning sug‘oriladigan yerlarning unumdorligini oshirishdagi roli, yerlarning sho‘rlanishi va botqoqlanishiga qarshi kurashishdagi ahamiyati tahlil qilingan. Shuningdek, yer osti suvlari sathini tartibga solish, drenaj tizimlarining samaradorligi hamda suv resurslaridan oqilona foydalanish masalalariga alohida e’tibor qaratilgan. Maqolada O‘zbekiston sharoitida melioratsiya tadbirlarini amalga oshirishning dolzarbligi va ularning qishloq xo‘jaligi ishlab chiqarishini barqaror rivojlantirishdagi ahamiyati asoslab berilgan. Tadqiqot natijalari sug‘orma dehqonchilikda melioratsiyani ilmiy asosda tashkil etish yuqori hosildorlik va ekologik barqarorlikni ta’minlashda muhim omil ekanini ko‘rsatadi.