MAKTAB MUHITIDA O‘QUVCHILARNING O‘ZINI-O‘ZI BAHOLASHINI SHAKLLANTIRISHNING PSIXOLOGIK OMILLARI - Mamadaliyeva Muyassarxon Xusanovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada maktab muhitida o‘quvchilarning o‘zini-o‘zi baholashini shakllantirishga ta’sir etuvchi psixologik omillar tahlil qilinadi. O‘zini-o‘zi baholash shaxsning o‘z imkoniyatlari, qobiliyatlari, yutuqlari va kamchiliklarini anglash jarayoni sifatida ko‘rib chiqiladi. Maqolada o‘quvchilarning o‘ziga bo‘lgan ishonchini rivojlantirish, ijobiy “Men” konsepsiyasini shakllantirish, o‘qituvchi va ota- onalarning qo‘llab-quvvatlovchi munosabatlari hamda tengdoshlar bilan samarali muloqotning ahamiyati yoritilgan. Shuningdek, maktabdagi psixologik iqlim, rag‘batlantirish usullari va individual yondashuvning o‘quvchilarning adekvat o‘zini- o‘zi baholashini rivojlantirishdagi o‘rni ochib berilgan. Tadqiqot natijalari o‘quvchilarda sog‘lom o‘zini-o‘zi baholashni shakllantirish ularning shaxsiy, ijtimoiy va akademik rivojlanishida muhim omil ekanligini ko‘rsatadi.