O‘SMIRLARDA SHAXSIY CHEGARALARNI SHAKLLANTIRISHNING PSIXOLOGIK AHAMIYATI - Sulaymonova Muhabbatxon Mannobovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada o‘smirlik davrida shaxsiy chegaralarni shakllantirishning psixologik ahamiyati, uning shaxs rivojlanishidagi o‘rni hamda o‘smirlarning ijtimoiy va emotsional farovonligiga ta’siri yoritilgan. Shaxsiy chegaralar insonning o‘z huquqlari, ehtiyojlari, hissiyotlari va qadriyatlarini anglash hamda himoya qilishiga xizmat qiluvchi muhim psixologik mexanizm hisoblanadi. Maqolada o‘smirlik davrida mustaqillikning ortishi, tengdoshlar bilan munosabatlarning faollashuvi va o‘zligini anglash jarayonlari fonida shaxsiy chegaralarning shakllanish xususiyatlari tahlil qilinadi. Shuningdek, sog‘lom shaxsiy chegaralarning o‘smirlarning o‘ziga bo‘lgan ishonchi, muloqot madaniyati, qaror qabul qilish qobiliyati va ruhiy barqarorligini rivojlantirishdagi o‘rni ochib berilgan. Ota-onalar, pedagoglar va maktab psixologlarining o‘smirlarda shaxsiy chegaralarni shakllantirish bo‘yicha amalga oshirishi lozim bo‘lgan psixologik-pedagogik faoliyat yo‘nalishlari ham yoritilgan.