O‘SMIRLARDA O‘Z-O‘ZINI BOSHQARISH KO‘NIKMALARINI RIVOJLANTIRISHNING PSIXOLOGIK MEXANIZMLARI - NISHONOVA MAVJUDAXON MAMASODIQOVNA (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada o‘smirlik davrida o‘z-o‘zini boshqarish ko‘nikmalarini shakllantirish va rivojlantirishning psixologik mexanizmlari tahlil qilinadi. O‘smirlik shaxs rivojlanishining muhim bosqichi bo‘lib, bu davrda mustaqillik, mas’uliyat, o‘z xulq-atvorini nazorat qilish va ongli qaror qabul qilish kabi sifatlar faol shakllanadi. Maqolada o‘z-o‘zini boshqarishning tarkibiy qismlari, jumladan, o‘zini anglash, emotsiyalarni nazorat qilish, maqsad qo‘yish, motivatsiyani boshqarish va refleksiya jarayonlarining ahamiyati yoritilgan. Shuningdek, o‘smirlarda mazkur ko‘nikmalarni rivojlantirishga ta’sir etuvchi psixologik, ijtimoiy va pedagogik omillar tahlil qilinadi. Kognitiv-xulqiy yondashuv, trening texnologiyalari, kommunikativ mashqlar hamda psixologik qo‘llab-quvvatlash usullarining samaradorligi asoslab beriladi. Tadqiqot natijalari o‘z-o‘zini boshqarish ko‘nikmalarining rivojlanganligi o‘smirlarning shaxsiy kamoloti, ijtimoiy moslashuvi va hayotiy muvaffaqiyatlarini ta’minlovchi muhim omillardan biri ekanligini ko‘rsatadi.