BO‘LAJAK PEDAGOGLARNING PEDAGOGIK ARTISTIZMINI RIVOJLANTIRISH VA BAHOLASHNING RAQAMLI EKOTIZIMI: PEDART AI PRACTICE PLATFORMASI MISOLIDA - Karriboyeva Lobarxon Fayzulla qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Mazkur tadqiqot bo‘lajak pedagoglarning pedagogik artistizmini rivojlantirish va baholash jarayonida sun’iy intellektga asoslangan raqamli texnologiyalarning ilmiy-nazariy hamda amaliy imkoniyatlarini o‘rganishga bag‘ishlangan. Tadqiqot doirasida PedArt AI Practice platformasi misolida pedagogik artistizmni shakllantirish, takomillashtirish va diagnostika qilishga xizmat qiluvchi raqamli ekotizimning funksional imkoniyatlari tahlil etilgan. Pedagogik artistizm o‘qituvchining kommunikativ kompetensiyasi, nutq madaniyati, emotsional ifodaliligi, ijodiy salohiyati va refleksiv faoliyatini o‘zida mujassamlashtiruvchi integral kasbiy kompetensiya sifatida yoritilgan. Tadqiqot davomida pedagogik artistizmni baholash mezonlari, indikatorlari va diagnostik vositalari platformaning raqamli funksiyalari bilan integratsiyalashgan holda ishlab chiqildi. Shuningdek, adaptiv baholash, sun’iy intellekt asosida avtomatlashtirilgan tahlil, individual rivojlanish trayektoriyasini shakllantirish hamda tezkor qayta aloqa mexanizmlarining samaradorligi ilmiy jihatdan asoslandi. Tadqiqot natijalari sun’iy intellektga asoslangan raqamli ekotizimlardan foydalanish bo‘lajak pedagoglarning kasbiy kompetensiyalarini izchil rivojlantirish, ta’lim sifati va baholash jarayonining xolisligi hamda aniqligini oshirishda muhim ahamiyat kasb etishini ko‘rsatdi.