MATEMATIKA FANINI O‘QITISHDA KOMPETENSIYAVIY YONDASHUV. - Xolbayeva Maftuna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Mazkur maqolada matematika fanini o‘qitishda kompetensiyaviy yondashuvning nazariy asoslari, uning ta’lim jarayonidagi ahamiyati hamda o‘quvchilarning bilim, ko‘nikma va malakalarini rivojlantirishdagi o‘rni tahlil qilinadi. Zamonaviy ta’lim tizimida kompetensiyaviy yondashuv o‘quvchilarning faqat nazariy bilimlarni egallashi bilan cheklanib qolmasdan, balki ularni amaliy hayotiy vaziyatlarda qo‘llay olish, muammolarni mustaqil hal etish, mantiqiy va tanqidiy fikrlash hamda samarali qaror qabul qilish qobiliyatlarini shakllantirishga xizmat qiladi. Maqolada matematika darslarida tayanch va fanga oid kompetensiyalarni rivojlantirishning metodik jihatlari yoritilgan bo‘lib, o‘quvchilarning matematik savodxonligini oshirish, formulalar va qoidalarni real hayotdagi masalalar bilan bog‘lash, tahliliy fikrlash va ijodiy yondashuvni shakllantirish masalalariga alohida e’tibor qaratilgan. Shuningdek, matematik ta’limda interaktiv metodlar, muammoli ta’lim, loyiha asosida o‘qitish, guruhli ishlash texnologiyalari va axborot- kommunikatsiya vositalaridan foydalanishning samaradorligi tahlil qilinadi.