BEMORLAR HECH NARSADAN BEXABAR QOLDIRILADI: HER2- MUSBAT SUT BEZI SARATONIDA TRASTUZUMAB (GERTSEPTIN) YURAK-QON TOMIR XAVFI HAQIDAGI AXBOROT VA UNI BOSHQARISH — BEMORLAR TAJRIBASINI OʻRGANUVCHI SIFAT TADQIQOTI - Achilov J.R (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA Maqsad. HER2-musbat sut bezi saratoni boʻyicha birlamchi yoki metastatik tashxis qoʻyilgan, Trastuzumab (Gertseptin) bilan davolanayotgan yoki avval davolangan ayollarda ushbu davolanish natijasida yuzaga kelishi mumkin boʻlgan yurak disfunksiyasi xavfi haqidagi bilim darajasi va kuzatuv tartibini oʻrganish. Usul. Sifat intervyusi orqali 14 nafar ayoldan Trastuzumab terapiyasining yurakka bogʻliq xavflari, yurak zararlanishi alomatlari haqidagi bilimi, shuningdek davolash jarayonida va undan keyin yurak faoliyatini kuzatib borish tartibi haqida soʻralgan; maʼlumotlar tematik tahlil usulida tahlil qilindi. Natijalar. Tematik tahlil natijasida (a) davolanishdan oldingi yurak xavfi haqidagi bilim va xabardorlik, (b) davolash jarayonida va undan keyin yurak faoliyati hamda xavfini kuzatib borish, (v) davolash jarayonida yurak zararlanishi belgilari haqidagi xabardorlikda nomuvofiqliklar aniqlandi. Xulosa. Bemorlar Trastuzumabdan kelib chiqishi mumkin boʻlgan yurak zararlanishi xavfi toʻgʻrisida yetarli darajada qoʻllab-quvvatlanmagan va maʼlumot bilan taʼminlanmagan his qiladilar; bu tibbiy yordam sifatini yaxshilash zarurligini koʻrsatadi.