KICHIK VA O‘RTA TADBIRKORLIK SUBYEKTLARINI SOLIQQA TORTISH TIZIMINI SODDALASHTIRISH VA TAKOMILLASHTIRISH YO‘LLARI - Orifov Behzod Ozodbek O'g'li (TADQIQOTLAR, 2026)
Kichik va o‘rta tadbirkorlik subyektlari O‘zbekiston iqtisodiyotida bandlikni ta’minlash, ichki bozorni tovar va xizmatlar bilan to‘ldirish, eksport salohiyatini oshirish hamda mahalliy budjet daromadlarini shakllantirishda muhim o‘rin tutadi. Shu sababli ularni soliqqa tortish tizimini soddalashtirish faqat soliq yukini kamaytirish emas, balki tadbirkorlikni rasmiylashtirish, yashirin iqtisodiyot ulushini qisqartirish va soliq ma’murchiligini yengillashtirishga qaratilgan kompleks iqtisodiy chora hisoblanadi. 2020-yilda kichik tadbirkorlik subyektlarining YAIMdagi ulushi 53,9 foizni tashkil etgan. Shu yili ular tomonidan 100 796,9 mlrd so‘mlik sanoat mahsuloti ishlab chiqarilgan, 63 614,9 mlrd so‘mlik qurilish ishlari bajarilgan, 160 085,3 mlrd so‘mlik chakana savdo aylanmasi va 112 743,5 mlrd so‘mlik xizmatlar ko‘rsatilgan. Eksport hajmi 3,1 mlrd AQSH dollarini, import hajmi esa 10,97 mlrd AQSH dollarini tashkil qilgan.