RIVOJLANAYOTGAN MAMLAKATLARNING EKSPORTINI CHEKLOVCHI OMIL SIFATIDA NOTARIF TO‘SIQLAR - Raximboyev Baxtiyor Ravshan o‘g‘li (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Rivojlanayotgan mamlakatlarning eksportini cheklovchi omil sifatida notarif to‘siqlar (NTT) global savdo tizimida tobora muhim rol o‘ynab bormoqda. Ushbu maqola NTTning rivojlanayotgan mamlakatlar eksportiga ta’sirini chuqur o‘rganadi, ularning turli shakllari, iqtisodiy oqibatlari, mintaqaviy farqlari va rivojlanish traektoriyasiga ta’sirini batafsil tahlil qiladi. Ilmiy tadqiqotlar va statistik ma’lumotlar asosida, NTTning eksport hajmini 20-40% ga qisqartirishi mumkinligi ko‘rsatilgan, bu esa qashshoqlikni oshirish va iqtisodiy o‘sishni sekinlashtirishga olib keladi. Maqola NTTning Afrika, Osiyo, Lotin Amerikasi va O‘rta Sharq kabi mintaqalarda qo‘llanilishi, ularning sabablari, oqibatlari va bartaraf etish yo‘llarini muhokama qiladi. Tadqiqot natijalari rivojlanayotgan mamlakatlar uchun savdo siyosatini yaxshilash, xalqaro shartnomalarni kuchaytirish va milliy imkoniyatlarni rivojlantirish bo‘yicha batafsil tavsiyalar beradi, bu esa iqtisodiy o‘sish, ishsizlikni kamaytirish va qashshoqlikni bartaraf etishga yordam beradi. Ushbu mavzu yuqori dolzarblik va ahamiyatga ega, chunki NTTning ko‘payishi savdo erkinligini cheklab, rivojlanayotgan mamlakatlarning global bozordagi o‘rnini zaiflashtirib, ularni rivojlangan mamlakatlardan orqada qoldiradi. Bundan tashqari, maqola NTTning iqlim o‘zgarishi, texnologik rivojlanish va pandemiya kabi zamonaviy muammolar bilan bog‘liqligini ko‘rib chiqadi, bu esa mavzuni yanada kengroq kontekstda o‘rganishga imkon beradi.