O‘SMIRLARDA KARDIOVASKULYAR TIZIM INTEGRAL KO‘RSATKICHLARINING MUNTASAM SPORT MASHG‘ULOTLARI TA’SIRIDA TRANSFORMATSIYALANISHI - Habibullayev Ozodbek Hayitali o‘g‘li (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada 14–18 yoshli o‘smirlarning kardiovaskulyar (yurak-qon tomir) tizimi funksional holatiga muntazam sport o‘yinlarining ta’siri ilmiy-eksperimental va qiyosiy tahlil usullari orqali o‘rganilgan. Farg‘ona shahridagi umumta’lim muassasalaridan saralab olingan 60 nafar o‘smir ikki guruhga: asosiy (n=30, haftasiga kamida 3 marta tizimli sport o‘yinlari bilan shug‘ullanuvchilar) va nazorat (n=30, gipodinamiya holatidagi o‘smirlar) guruhlariga ajratildi. Ishtirokchilarning tinch holatdagi yurak qisqarish chastotasi (YuQCh), sistolik (SAB) va diastolik (DAB) arterial qon bosimi, miokardning xronotrop zaxirasini belgilovchi Rufye indeksi hamda doizaviy jismoniy yuklamadan keyingi geteroxron (turli vaqtdagi) tiklanish kinetikasi tahlil qilindi. Student t-testi yordamida olingan matematik-statistik ko‘rsatkichlar (p<0,05) sport o‘yinlarining o‘smirlar organizmida ijobiy miokardial adaptatsiya hamda gemodinamik tejamkorlikni shakllantirishini isbotladi.