TALABALAR MALAKAVIY AMALIYOTINI BOSHQARISHDA KLASTER- TARMOQ MODELI: OLIY TA’LIM, ISHLAB CHIQARISH VA DAVLAT BOSHQARUVINING UCH TOMONLAMA HAMKORLIGI - Akbarov Behzodbek Saybjon o‘g‘li; Zafarova Sariya Rustam qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolada talabalar malakaviy amaliyotini boshqarishning klaster-tarmoq modeli ishlab chiqilgan. Amaliyotni raqamlashtirish va uzluksizligini ta’minlash bo‘yicha erishilgan yutuqlarga qaramay, oliy ta’lim muassasasi va ish beruvchi o‘rtasidagi aloqa ko‘pincha ikki tomonlama va vaqtinchalik shartnomalar darajasida qolmoqda. Tadqiqotda amaliyotni boshqarish alohida vuz-korxona aloqasi sifatida emas, balki oliy ta’lim muassasalari, ishlab chiqarish korxonalari va davlat boshqaruvi organlarini birlashtiruvchi yagona hamkorlik ekotizimi sifatida ko‘rib chiqiladi. Konseptual-analitik yondashuv va ekspert baholash asosida uch tomonlama klaster modeli asoslangan bo‘lib, unda har bir ishtirokchining funksional vakolatlari aniq taqsimlangan va koordinatsion markaz orqali muvofiqlashtiriladi. Tahlil natijalari klaster boshqaruvi amaliyot hamkorligining qamrovi va barqarorligini sezilarli darajada oshirishini ko‘rsatadi. Taklif etilgan model oliy ta’lim muassasalari uchun amaliy jihatdan qo‘llanilishi mumkin bo‘lgan boshqaruv asosini taqdim etadi.