O’ZBEKISTON OLIY TA’LIM TIZIMIDA ILMIY INNOVATSIYALARNI QABUL QILISH MUAMMOLARI: INTERDISIPLINAR YONDASHUVLAR VA BYUROKRATIK TO’SIQLAR (FARG’ONA DAVLAT UNIVERSITETI CASE STUDY’SI) - Mahmudjon Kuchkarov (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada O’zbekiston oliy ta’lim tizimida yangi ilmiy g’oyalar va interdisiplinar (fanlararo) yondashuvlarni qabul qilishdagi institutsional va byurokratik to’siqlar tahlil qilinadi. Tadqiqot obyekti sifatida Odam Tili Akademiyasi (OTA) va Farg’ona davlat universiteti (FDU) o’rtasidagi rasmiy yozishmalar hamda ilmiy seminar o’tkazish bo’yicha taklifning rad etilishi jarayoni (case study) olingan. Maqolada zamonaviy sun’iy intellekt (AI) inqilobi davrida tor doiradagi diplom- markazlashgan yondashuvlarning ilmiy taraqqiyotga salbiy ta’siri, ekspertiza jarayonlarining shaffof emasligi hamda jamoatchilikning fundamental ilmiy savollarga bo’lgan ehtiyoji o’rtasidagi ziddiyatlar ochib beriladi.