SHAYBONIY SULTONLARNING ILMGA BO‘LGAN E’TIBORI - Kimsanova Ruxshona (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu tadqiqot ishi XVI asrda Movarounnahrda hukmronlik qilgan Shayboniylar sulolasi vakillarining ilm-fan, madaniyat va maorif rivojiga qo‘shgan hissasi hamda ularning shaxsiy ilmiy-adabiy salohiyatini tarixshunoslik nuqtai nazaridan tahlil qilishga bag‘ishlangan. Maqolada Muhammad Shayboniyxon, Ubaydullaxon va Abdullaxon II kabi hukmdorlarning yoshlik yillarida olgan ta’lim tizimi, diniy va dunyoviy bilimlarni egallash darajasi hamda ularning davlat mafkurasi bilan bog‘liqligi o‘rganiladi. Saroy manbalarining o‘ziga xos xususiyatlari tanqidiy yondashuv asosida ko‘rib chiqilib, sulolaviy an’analarning mintaqa ma’naviy hayotidagi o‘rni yoritilgan.