NARSHAXIYNING “BUXORO TARIXI” ASARI HAQIDA - Mo`minova Muslima Olimjon qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA: Ushbu maqolada Narshaxiyning Buxora tarixi asari haqida bayon etiladi. Muallif Narshaxiy o`rta asrlarda Somoniylar davrining yetuk tarixchisi hisoblanadi. U o`zining “Buxoro tarixi” asarida qadimiy o`rta asrlarda Buxoro haqida, uning geografik o`rni, unda joylashgan shaharlar, hukmronlik qilgan sulolalar haqida to`liq ma`lumot bergan. Ayniqsa, Narshaxiy Buxoro hududida joylashgan savdo shaharlari haqida alohida ma`lumot beradi. Buxoroda hukmronlik qilgan hukmdorlar, Tag`shoda hayotiga alohida to`xtalgan. Movaunnahr hududida bo`lib o`tgan “Oq kiyimlilar” qo`zg`olonining yetakchisi “Muqanna” asl ismi Hoshim Ibn Hakim hayoti haqida ham ma`lumotlar qayd etilgan.