SUN’IY INTELLEKT YORDAMIDA O’ZBEK TILIDAGI PAREMIOLOGIK BIRLIKLARNI TAHLIL QILISH - Muxlisa Pardaboyeva Zokir qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada sun’iy intellekt texnologiyalaridan foydalangan holda o’zbek tilidagi paremiologik birliklarni tahlil qilish masalalari yoritiladi. Paremiologik birliklar xalqning madaniyati va tafakkurini aks ettiruvchi muhim til hodisasi hisoblanadi. Zamonaviy NLP usullari, katta til modellari hamda korpus lingvistikasi vositalari maqollar va matallarni avtomatik aniqlash, tasniflash va semantik tahlil qilish imkonini beradi. Tadqiqotda ushbu yondashuvlarning afzalliklari, cheklovlari hamda o’zbek tilshunosligi uchun istiqbollari muhokama qilinadi.