MOVAROUNNAHR ISLOM ILMIY AN’ANALARINING XORIJDA DAVOM ETTIRILISHI: MAHMUD TAROZIYNING HAYOTI VA MEROSI TAHLILI - Isomiddinov Toshtemir Sayfiddinovich (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada XX asrda Movarounnahr islom ilmiy va ekzegetik an’analarini xorijda, xususan Hindiston, Pokiston va Saudiya Arabistonida izchil davom ettirgan yirik mutafakkir va mufassir Said Mahmud ibn Said Nazirxon Taroziy (Oltinxon To‘ra)ning hayot yo‘li va ilmiy merosi tahlil qilingan. Allomaning «Qur’oni Karim: turkistoncha tarjimasi» asarining metodologik o‘ziga xosliklari, uning «Tafsiri Jalolayn» asari bilan uslubiy o‘xshashliklari hamda farqlari qiyosiy- matniy usulda o‘rganilgan. Tadqiqot davomida Mahmud Taroziyning sobiq Ittifoq davridagi daxriylik siyosati sharoitida Turkiston xalqlari ma’naviy va diniy ehtiyojlarini qondirishdagi olingan natijalari hamda uning asarlarining zamonaviy islomshunoslikdagi o‘rni yoritilgan.