AQLLI SHAHAR (SMART CITY) KONSEPSIYASIDA SUN’IY INTELLEKT VA IoT TEXNOLOGIYALARINING INTEGRATSIYASI - Aliyeva Durdona Jamshid qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Mazkur maqolada aqlli shahar (Smart City) konsepsiyasini shakllantirishda sun’iy intellekt (Artificial Intelligence – AI) va Buyumlar interneti (Internet of Things – IoT) texnologiyalarining o’zaro integratsiyasi hamda ularning zamonaviy shahar infratuzilmasini boshqarishdagi ahamiyati tahlil qilingan. Shuningdek, transport, energetika, ekologiya, sog’liqni saqlash, kommunal xizmatlar va jamoat xavfsizligini boshqarishda AI hamda IoT texnologiyalarining qo’llanilishi yoritilgan. Maqolada dunyo tajribasi asosida aqlli shaharlarni rivojlantirish tendensiyalari, ushbu texnologiyalarni joriy etishda uchraydigan muammolar hamda O’zbekistonda Smart City konsepsiyasini rivojlantirish istiqbollari ilmiy jihatdan asoslab berilgan. Tadqiqot natijalari sun’iy intellekt va IoT texnologiyalarining integratsiyasi shahar resurslaridan samarali foydalanish, ekologik barqarorlikni ta’minlash hamda aholining turmush sifatini oshirishda muhim omil ekanligini ko’rsatadi.